Likučių kišas

Ingredientai

Tešlai:

185 g kvietinių miltų

115 g šalto sviesto

50 g šalto vandens

Didelio žiupsnio durskos

Įdarui:

4 vnt. kiaušinių

150 ml grietinėlės (jeigu neturite, tiks ir riebesnis pienas, jogurtas ar grietinė)

100 g jūsų mėgstamo (arba likusio) sūrio – fermentinio, varškės, fetos ir t.t.

Apie 200 g priedų-likučių (pavyzdžiui, morkos, pievagrybiai, silkė, kumpis, įvairios daržovės ir t.t.)

Papildomai šviežių ar prieskoninių žolelių pagardinimui

Paruošimo būdas:

1. Pirmiausiai pagaminkite tešlą. Galite naudoti ir pirktinę sluoksniuotą bemielę tešlą, tačiau namų gamybos tešlos storį galėsite lengviau reguliuoti.

2. Miltus sumaišykite su druska. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir sutrinkite su miltais, kol išgausite smėlį primenančią konsistenciją. Tai darykite greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis. Tuomet po truputį pilkite šaltą vandenį. Neskubėkite pilti viso iškart, stebėkite tešlos konsistenciją ir pilkite tiek, kol ši sulips. Tešlą suspauskite ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Palikite šaldytuve valandai.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

4. Tešlai pabuvus šaldytuve, ištraukite ją ir iškočiokite rutulio formos blyną ant lengvai pamiltuoto paviršiaus. Išklokite juo maždaug 23 centimetrų skersmens tartos indą. Įdėkite kepimo indą su tešla į šaldiklį dešimčiai minučių.

5. Dabar tešlą kepsime be įdaro. Ant tešlos patieskite kepimo popierių ar foliją, pripildykite formą kepimo svoriais (jeigu neturite, naudokite pupeles, žirnius ar ryžius) ir kepkite 15 min. Tuomet ištraukite iš orkaitės, nuimkite svorius, subadykite tartos dugną šakute ir dar pakepkite apie 10-15 min. Stebėkite, kad nepradėtų per daug skrusti, jeigu reikia – sumažinkite temperatūrą.

6. Kol tešla kepa, pasiruoškite įdarą – suplakite kiaušinius, įtarkuokite į jų masę sūrį, sudėkite susmulkintinus likučius (daržoves, mėsą, žuvį ar kt.). Įpjaustykite mėgstamų šviežių prieskoninių žolelių, pagardinkite druska ir pipirais.

7. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių. Supilkite įdarą į iškepusią kišo formą ir kepkite orkaitėje dar apie 35-45 minutes, stebėdami, kad nepradėtų pernelyg greit ruduoti.

Puikus būdas sunaudoti likusias daržoves, grybus, silkę, kumpį. Receptą dovanoja mūsų bičiulė Agnė.