Po švenčių

Praėjus šventėms, pagaliau galima atsipūsti nuo patiekalų ruošimo ir vis dar jausti šventinę nuotaiką. Tačiau nepamirškite, kad maisto planavimas nesibaigia su šventėmis, todėl dalinamės keliais patarimais ir idėjomis, kad visas maistas neatsidurtų šiukšlių dėžėje ir būtų suvalgytas. Skanaus!

Jo didenybė šaldytuvas

Jūsų geriausias draugas po švenčių – šaldytuvas, į kurį svarbu tinkamai sudėti visus likučius. Žemiausia temperatūra šaldytuve – apatinėse lentynose. Čia geriausia laikyti greičiau gendančius produktus, pvz. mišraines, salotas, žuvį, desertus, juos ir reikėtų suvalgyti pirmiausia. Viršutinėse lentynose galite laikyti mėsą, rūkytus ir konservuotus gaminius.

Palaikykite tvarką šaldytuve – tolyn nugrūsti maisto produktai tampa pamiršti ir vėliau sugedę atsiduria šiukšlių dėžėje. Greitai pasibaigiančius galioti produktus sudėkite į priekį ir peržiūrėkite juos prieš planuodami dienos meniu. O taip pat nepamirškite patikrinti ir savo spinteles – čia tikrai rasite ingredientų, su kuriais galite sukurti naujų receptų.

Susidraugaukite su šaldikliu

Ar žinojote, kad užšaldyti galite beveik viską? Drąsiai šaldykite keptą mėsą, žuvį, virtinius, bandeles, o kai neturėsite laiko ruošti pietų ar vakarienės, maistą užteks pašildyti. Planuojant vakaro meniu, ryte ar dieną patikrinkite savo šaldiklį ir ištraukite produktus atšilti – taip vakarais sutaupysite laiko ir galėsite iškart pasiruošti gardžią vakarienę.

Švenčių likučiai naujame amplua

Dauguma apdorotų produktų šaldytuve galite laikyti iki 3-4 dienų, tačiau nebūtina valgyti tą patį maistą 3 dienas. Pasitelkite kūrybiškumą – yra daugybė būdų švenčių likučius paversti naujais receptais – nesuvalgytą silkę galite išnaudoti salotoms su avokadu ar vieno kąsnio užkandžiams, iš keptos žuvies pasidaryti žuvies maltinukų, o iš likusių mandarinų iškepti vaisinį pyragą. Po vakarienės likusios duonos riekelės kitą dieną gali tapti skrebučiais pagardinti salotas ar sriubą, o kepta antis – karštais sumuštiniais su plėšyta antiena barberkiu padaže.

Saldžios dovanos

Šokoladas nuo kolegos, pyragas iš močiutės, sausainiai ir riešutai nuo draugų –  daug kam pažįstama, kai namuose prisikaupia kalnas saldžių dovanų. Bet ir juos galime paversti naujais patiekalais ar užkandžiais. Iš riešutų galite pasidaryti riešutų kremą ar kepti granolą pusryčiams, imbieriniais sausainiais nukloti sūrio pyrago pagrindą, o šokoladą panaudoti brauniui ar karšto šokolado gėrimui. Sausainius taip pat galite išnaudoti užkandžiams su kreminiu brie sūriu ir figomis ar kepant trupininį obuolių pyragą. Kai kuriuos kepinius, pvz. šakotį, galite skanauti net 2-3 savaites, o iš jo trupinių pasigaminti gardų tinginio pyragą